540,18TL
1854,18TL
2142,61TL
2286,83TL
2472,24TL
2538,17TL
2595,85TL
2884,28TL
3090,30TL
3505,89TL
3584,75TL
3914,38TL
4079,20TL
4999,00TL
5031,87TL
5141,44TL
5899,00TL
6027,32TL
6145,58TL
7214,42TL
7615,74TL
8909,55TL
Oyuncu bilgisayar kasası seçerken bazı konulara dikkat etmenizde yarar var. Doğru PC kasasını seçmek hem bilgisayarınız için kullanacağınız donanımları etkileyecektir; hem de kasanızın dış görünüşünü belirleyecektir. Son dönemlerde oyuncu bilgisayar kasaları farklı materyallerden üretilmeye başladı. Pleksiglas ve cam malzemeler de görsellik açısından tüketicilerin ihtiyaçlarını karşılamak ve görsel olarak kasaları daha ilgi çekici hale getirmek için kullanılmaya başlandı.
Cooler Master oyuncu bilgisayar kasaları, hem performans hem de görsellik olarak oyuncuların tüm ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde özenle tasarlanmıştır. Genel olarak oyuncu kasası seçerken dikkat etmeniz gereken bazı önemli konuları da aşağıda listeliyoruz.
PC kasasının yan, ön ve arka panellerinin kolay monte edilebilir olması önemlidir. Ekstra araçlara ihtiyaç duymadan hızlı bir şekilde bu panelleri açabilmeniz gerekir. Hem kasanızın temizliğini yaparken, hem de yeni donanımlarınız eklerken kasanızın panellerinin kolay monte edilebilmesi gerekir.
Oyuncu kasası seçerken, kasanın içerisinde kablo yönetimini kolay bir şekilde yapabilmeniz de gerekir. Kasanızı seçerken, kabloları rahatlıkla yönetebileceğiniz bir alan olmasına da dikkat edin.
Oyuncu bilgisayarı toplarken, ek depolama alanlarına da ihtiyaç duyarsınız. İlk başlangıçta ekstra depolama birimleri kullanmasanız bile ilerleyen zamanlarda bunu kasanıza eklemek isteyebilirsiniz. Bu sebeple de kasanızı seçerken uzun vadede ek depolama birimleri ekleyebileceğinizi göz önünde bulundurarak, kasa üzerindeki SSD ve HDD bölümlerine dikkat edin.
Oyuncu bilgisayarı toplarken, işlemci soğutucusuna da ihtiyacınız olabilir. Sıvı ya da hava soğutma sistemlerinin bilgisayar kasanızın içerisine rahat bir şekilde sığması önemlidir. Bu sebeple de kullanacağınız soğutma sistemine göre kasanızı seçmeye dikkat etmelisiniz.
Bilgisayar kasanızın ön panelinde farklı donanımları bağlayabileceğiniz girişlerin olması da ekstra bir kolaylık sağlar. Genellikle USB,HDMI, kulaklık ve mikrofon girişleri anakart üzerinde ve kasanın arkasında yer olur. Ama bazı oyuncu kasalarında bu girişlerin kolay erişilebilmesi için ön panelde de girişler olur. Zorunlu bir özellik olmasa da kolay bir şekilde bağlantılarınızı yapmak için ön panelde girişlerin olması da artı bir fayda sağlar.
Oyuncu bilgisayar kasası alırken, sisteminizin daha iyi soğuması için kasa içerisinde yerleşik fanların bulunması da artı bir avantajdır. Sisteminiz bu sayede daha iyi soğur. Aynı şekilde kasa içerisindeki hava akışının iyi olması da sistemin iyi soğutulmasına yardımcı olur.
Kasa üzerinde bulunan toz filtreleri de kasanın içerisine toz girişini olabilecek en iyi şekilde engeller. Bu toz filtrelerinin oluşu, sisteminizin daha az tozlanmasını sağlayarak, içerisindeki bileşenleri korur.
Farklı boyutlarda özelliklerde anakartlar bulunuyor. Oyuncu bilgisayarınızı kurarken nasıl bir anakart kullanacağınız, kasanızı seçerken de etkili olacaktır. ATX, Mini ATX, Macro ATX ya da Extended ATX gibi farklı anakart boyutları bulunur ve her bir boyut tüm kasalarla uyumlu olmayabilir. Bu nedenle de kasanızı seçerken anakartınızın boyutu da önemli bir konudur.
İşlemci soğutucuları da Oyuncu PC’si kurarken düşünmeniz gereken bileşenlerden biridir. Cooler Master işlemci soğutucuları, sıvı soğutma ve hava soğutma olarak farklı modellerde bulunmakta. Oyuncular hazır sistemlerinde sıvı soğutucuları çoğunlukla görüntüsü ve performansı nedeniyle tercih etseler de hava soğutucuları da yüksek performanslarla çalışmaktadır.
Hem hava hem de sıvı CPU soğutucuları benzer bir prensiple çalışır ve her ikisi de temelde aynı şeyi yapar: CPU'dan ısıyı emer ve donanımdan uzağa yeniden dağıtır.
İşlemcinin kendisi tarafından üretilen ısı, Entegre Isı Yayıcısı (IHS) adı verilen CPU'nun metal kapağına dağıtılır. Isı daha sonra CPU soğutucusunun taban plakasına aktarılır. Bu ısı daha sonra sıvı veya ısı borusu ile soğutucudan ve sonunda PC'den uzağa üflendiği bir fana dağıtılır. Alttaki mekanik benzer olsa da, iki yöntem bu ısı yeniden dağılımını çok farklı şekillerde elde eder.
Bir hava soğutucusunda, ısı CPU'nun IHS'sinden, uygulanan termal macun aracılığıyla ve genellikle bakır veya alüminyumdan yapılan iletken bir taban plakasına aktarılır. Taban plakasından, termal enerji bağlı ısı borularına taşınır.
Isı boruları, ısıyı bir yerden diğerine yürütmek için tasarlanmıştır. Bu durumda, ısı anakarttan yükseltilmiş bir soğutucuya taşınır ve RAM gibi diğer bileşenler için yer sağlar. Bu borular ısı şeklindeki enerjiyi soğutucuyu oluşturan ince metal yüzgeçlere ulaştırıyor. Bu yüzgeçler, daha sonra metalden gelen ısıyı emen daha soğuk havaya maruz kalmayı en üst düzeye çıkarmak için tasarlanmıştır. Bağlı bir fan daha sonra sıcak havayı soğutucudan uzaklaştırır.
Bir hava soğutucusunun etkinliği, kullanılan malzemeler (bakır, örneğin alüminyum daha ucuz olsa da alüminyumdan daha iletkendir) ve CPU soğutucusunun boyutu ve miktarı gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. Bu, hava tabanlı CPU soğutucularının boyutu ve tasarımındaki varyasyonu açıklar.
Daha büyük hava soğutucuları genellikle ısıyı daha iyi dağıtır, ancak özellikle küçük bir form faktörlü PC'de hantal bir soğutma çözümü için her zaman yer yoktur.
Hava soğutucularında olduğu gibi, sıvı soğutucularda da çok çeşitli seçenekler vardır; ancak çoğu iki kategoriye ayrılır: Hepsi Bir Arada (AIO) soğutucular veya özel soğutma döngüleri. Burada çoğunlukla Hepsi Bir Arada (AIO) soğutuculara odaklanacağız, ancak sıvının CPU'yu nasıl soğuttuğunun temel ilkeleri her ikisinde de aynıdır.
Hava soğutmaya benzer şekilde, işlem CPU'nun IHS'sine termal macun tabakasıyla bağlanan bir taban plakası ile başlar. Bu, iki yüzey arasında daha iyi ısı transferi sağlar. Taban plakasının metal yüzeyi, soğutucu ile doldurulacak şekilde tasarlanmış su bloğunun bir parçasıdır.
Soğutucu, su bloğundan geçerken taban plakasındaki ısıyı emer. Daha sonra sistem boyunca ve iki tüpten birinden bir radyatöre doğru yukarı doğru hareket etmeye devam eder. Radyatör sıvıyı havaya maruz bırakır, bu da soğumasına yardımcı olur ve radyatöre bağlı fanlar daha sonra ısıyı soğutucudan uzaklaştırır. Soğutucu daha sonra su bloğuna tekrar girer ve döngü tekrar başlar.
Güç kaynakları, bilgisayarınızın arka planda olmasına karşın en önemli bileşenlerinden biridir; çünkü sisteminize gelen elektriği regüle ederek, bileşenlerin doğru voltajda elektrik almasını sağlarken, voltaj değişimlerini de kontrol ederek sisteminizin güvenli bir şekilde çalışmalarını sağlar.
Cooler Master güç kaynakları 80+ sertifikasına sahiptir ve sisteminiz için gerekli güvenliği ve gücü sağlarlar. 80+ sertifikası Bronze, Silver, Gold ve Platinium olmak üzere dört ana kategoriye ayrılırlar. Bu değerler, yapılan testler sonrasında güç kaynaklarının verimliliğini ölçmektedir.
Güç kaynaklarının verimliliğini ölçen ve %20, %50 ve %100 yük altında yapılan testlerde güç kaynağının performansının ölçen bir değerdir. Bu testlerden geçmeyen PSU’lar yeterli verimlilikleri sağlayamayabilir ve sisteminizi doğru bir şekilde koruyamazlar. Bu nedenle de güç kaynağı alırken özellikle 80+ sertifikası olan ürünleri tercih etmenizde yarar vardır.
80+ Bronze Sertifikası: Bu güç kaynakları yüzde 82 ile 85 arasında bir verimlilik sağlar.
80+ Silver Sertifikası: Bu güç kaynakları yüzde 85 ile 88 arasında bir verimlilik sağlar.
80+ Gold Sertifikası: Bu güç kaynakları yüzde 87 ile 90 arasında bir verimlilik sağlar.
80+ Platinium Sertifikası: Bu güç kaynakları yüzde 90 ile 96 arasında bir verimlilik sağlar.
Çoğu oyuncu bilgisayarı için Bronze sertifika yeterlidir. Bronze üzeri güç kaynakları tabii ki daha fazla verimlilik sağlasa da genel olarak yüzde 80’nin üzerinde verimliliğin olması hazır sisteminiz için idealdir. Bronze üzeri sertifikaların bulunduğu ürünlerin maliyetleri de artabildiği için, oyuncu sistemlerinde bütçeyi de göz önünde bulundurmak isteyen kullanıcılar için 80+ Bronze sertifikaları da oldukça idealdir.
Hesabınıza erişemiyor musunuz? Erişim sorununu çöz
Hesabınız yok mu? Kayıt ol
Bağlantı yavaş veya site sunucusu yanıt vermiyor. Sayfayı yeniden yükleyin